Saç Ekimi Nedir?

Saç dökülmesi günümüzün en yaygın kozmetik sorunlarından biridir. Erkeklerde daha sık görüldüğüne inanılsa da kadınların sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Normal bir insanın günde 100 tel kadar saç kaybetmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki durumlarda bir uzmana başvurmalısınız. Saç ekimi, güçlü bir yapıya ve yüksek saç yoğunluğuna sahip insan genetik yapısı nedeniyle dökülmemeye kodlanmış, başın arkasından alınan saç köklerinin, saç dökülmesinin olduğu bölgeye nakledildiği estetik cerrahi bir operasyondur.

Kliniğimizde gelişen teknolojiye uygun olarak saç ekiminde uzun yıllardır sıklıkla kullanılan en son cerrahi teknikleri kullanmaktayız. Bu yöntemde donör bölgeden saç köklerinin alınması için “mikromotor” adı verilen bir cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde kök alma işlemi kısa sürer ve donör bölgede herhangi bir iz veya şişlik kalmaz. Gelişmiş saç ekimi teknikleri ile yapılan bir işlemde saçlar ekilen saç kökleri kadar uzar ve %95 oranında istenilen sonuca ulaşılır.

Saç Kökü Nedir?

Kişiler saç dökülmesi nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaşabilir ve bu sorunlardan kurtulmanın tek doğru ve kalıcı çözümü saç ekimidir. İnsanların saç ekimi yaptırmak istediklerinde sıklıkla duydukları greft nedir? Saç ekiminde ekilen foliküler saç yapısına greft denir. Bu foliküler üniteler bir demet gibidir ve farklı büyüme aşamalarında farklı sayıda saç folikülü içerir. Saç folikülü, kafamızın derisinin yağlı tabakasına gömülü olan ve saç üreten hücrelerle çevrili saçın alt kısmıdır. 1 greftin yapısında genellikle 2 ve 3 saç kökü bulunur. 4 köklü greftler çok nadirdir.

Saç Yapısı ve Saç Yapısı Çeşitleri Nedir?

Saç, keratin adı verilen güçlü bir yapısal proteinden oluşur. Deri ve tırnakların dış tabakası da benzer bir yapıya sahiptir. Saç üç katmandan oluşur:

  • İç tabaka veya çekirdek sadece kalın saçlarda görülür.
  • Korteks adı verilen orta tabaka saçın rengini ve gücünü belirler.
  • Kütikül olarak bilinen dış tabaka ince, renksizdir ve koruyucu bir kabuk görevi görür.
  • Saçın deri yüzeyinin altında kalan kısmına kök denir.

Kıl kökünün (dermal papilla) altında zengin bir deri altı kan damarı tabakası bulunur. Saç bu tabakadan beslenir. Dermal papilla, erkek hormonları ve androjenlerden (reseptörler) etkilenen bölgelere sahiptir. Genetik saç dökülmesi olan kişilerde androjenler bu reseptörlere etki ederek saçın ve boşluklarının (saç köklerinin) küçülmesine ve incelmesine neden olur.

Saç Ekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde saç ekimi, saç dökülmesi yaşayan kişilere kesin ve kalıcı bir tedavi olarak sunulmaktadır. Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri olabilir, örneğin: B. hormonal dengesizlikler, mevsimsel döngüler, demir veya vitamin eksiklikleri ve genetik yatkınlık. Yetişkinlerde günde 50-100 tel dökülmesi normal kabul edilir. Belli bir doğal döngüsü olan tüm saç telleri 4-6 yılda bir kendi kendine dökülür ve daha sonra saç köklerinden daha sağlıklı saçlar çıkar. Bununla birlikte, kalıcı ve aşırı saç dökülmesi ciddi tıbbi durumların bir işareti olabilir. Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri farklı olabilir.

Erkeklerde ergenlik sonrası saç dökülmesinde genetik faktörler sıklıkla rol oynar. Kadınlarda saç dökülmesine kronik stres, hormonal dengesizlikler, dengesiz beslenme, çeşitli cilt sorunları, kozmetikler ve bazı ilaçlar neden olabilir. Kadınlarda doğum, emzirme ve menopoz döneminde saç dökülmesi artabilir. Geri dönüşü olmayan saç dökülmesinin kesin tedavisi olarak saç ekimi, bugüne kadarki en gelişmiş tıbbi yöntemdir.

Saç Ekimi Kimlere Uygundur?

Operasyon saçları arasında boşluklar olan ve tüm bakım ve çabaya rağmen aradaki boşluğu kapatamayan kişiler için yapılabilir. Dikkate alınması gereken konular; Ameliyat hastanın sağlığına herhangi bir risk oluşturmamalı ve donör boyun bölgelerinin kellik ile doğru orantılı olarak seyrek olmamasına özen gösterilmelidir. Tedaviye başlamadan önce, operasyonun hastanın sağlığı için risk oluşturup oluşturmadığını belirlemek için bazı testler yapılır. Bu testlerin sonuçlarına göre nasıl hareket edileceği belirlenir. Hastanın sağlığına yönelik bir risk varsa operasyon kesinlikle durdurulmalıdır. Hastanın sağlığına herhangi bir tehlikesi yoksa operasyona başlanır.

Operasyona başlamadan önce ilk olarak saç analizi yapılır. Bu analizde; donör bölgelerin durumu, kel noktaların durumu ve saç kalitesi gibi bilgileri alabilirsiniz. Bu bilgilerle hastanın saçları istenilen oranda ekilebilir mi? Yoksa sonuç beklentilerin altında mı? Geriye bu soruların yanıtlarını bulmak kalıyor. Verici bölgelerdeki hedef kökler kel bölgeyi kapatamadığında; Ya hasta ikinci bir seans olacağını kabul etmeli ya da operasyondan vazgeçilmelidir. Tek seansta istenilen sonuçların elde edilebilmesi için donör alanların saçsız bölgeyi destekleyecek kadar kaliteli köklere sahip olması gerekir. Kimlere saç ekimi yaptırabilir: Bu operasyon bebekler ve çok yaşlılar dışında herkes tarafından yapılabilir. Kişilerin bu işlemi ancak yukarıda belirtilen kurallara uymaları halinde gerçekleştirmeleri mümkündür. Bazı testlerden sonra çocuklarda kullanılabilir. Ameliyat için uygun olmayan kişiler saç bakım ürünleri ile saçlarını güçlendirebilirler. Bu işlemler cilt ve saç yapısına göre değişiklik göstermektedir. En doğru bakım tekniğini öğrenmeniz ve bu doğrultuda uygulamanız önerilir.

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Çok eski bir yöntem olan FUT tekniği, başın arkasından ince bir şerit halinde kesilen saç derisine köklerin istenilen yere yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. FUT tekniği daha eski bir cerrahi işlem olduğu için başın arkasında yaklaşık 8-15 cm uzunluğunda kesi izi kalır. Saçlar uzadıktan sonra her ne kadar görülmese de günümüzde tercih oranı azalmıştır. Daha modern bir teknik olan FUE yöntemi ile herhangi bir kesi yapılmamakta, bu sayede ameliyat sonrası iz oluşumunun önüne geçilmektedir. Saç ekimi, tek tek saç köklerinin başın arkasından ekilecekleri bölgedeki kanallara aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Son zamanlarda daha yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem ise PRP’dir (Platelet Rich Plasma).

Kan pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerden elde edilen bir solüsyon ekim işleminde kullanıldığında ekilen saç köklerini güçlendirecek ve yeni saçların çıkmasını sağlayacaksa insan yapısına en uygun şekilde nihai seçim belirlenecektir. Uygulanan tedavi yönteminin başarısı için cilt özellikleri büyük önem taşımaktadır. DHI (Direct Hair Implant), Doğrudan saç ekimi anlamına gelir. Bu yöntemde saç kökleri choi adı verilen tıbbi bir kalemle toplandıktan sonra; Kesi, kanalın açılmasından kısa bir süre önce gerçekleşir. Yani bu kalem sayesinde toplama ve ekim işlemleri aynı anda gerçekleştirilir. Bu yöntemle çıkarılan kökler daha kısa süre dışarıda kaldığından sağlıklı kalma olasılıkları daha yüksektir. Bu yöntemde saç kökleri FUE tekniği kullanılarak mikromotor ile toplanır ve kanalın açılma aşamasında metal slitler yerine özel safir uçlar kullanılır. Bu sayede daha küçük mikro kanallar açabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç köklerinin dökülmeye en dirençli olduğu ense bölgesi ilk donör bölge olarak tercih edilir. Bölge işlem için hazırlandıktan sonra FUE motoru kullanılarak saç kökleri tek tek alınır. Bu köklerin her birinde greft adı verilen ortalama 2-3 saç teli bulunur. Toplanan saç köklerinin tek tek istenilen bölgeye aktarılması için küçük kesiler yapılır. Bu kesilerin boyutu ve derinliği toplanan greft ile uyumlu olmalıdır. Doğal bir görünüm elde etmek için açık kanalların açısının çok iyi ayarlanması gerekir. Bu son aşamada çıkarılan kökler özenle tek tek açılan kanallara yerleştirilir.

Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?

Yukarıdaki yöntemler ayrı ayrı olarak saç ekimi açısından son derece başarılıdır ve uzun süreli, görünür ve doğal sonuçlar sağlar. Saç ekiminin diğer avantajları şunlardır: Diğer saç dökülmesi tedavilerinin başarısız olduğu durumlarda başarılı sonuçlar sağlar. Geniş alanlardaki saç dökülmesini başarıyla tedavi eder. Diğer tedavilerden farklı olarak saç dökülmesinin ileri evrelerinde de kullanılabilir. Doğal görünümlü ve kişinin kendisine ait saçlar sunar. Erkekler ve kadınlar için uygundur. Saçlar tekrar uzamaya başladığında, dökülme durmaktadır.

Hangi Aylar Saç Ekimi İçin Uygundur?

Saç ekimi için özel bir mevsim yoktur ve yılın 12 ayı sorunsuz saç ekimi yapılabilir. Sadece belirli aylarda ve mevsim geçişlerinde saç dökülmesi daha sık meydana gelebilir veya bireysel olarak azalabilir. Yaz aylarında ekim işlemi sonrası operasyon alanı ilk zamanlar güneşten ve deniz suyundan korunmalıdır.

Saç Ekimi İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 ile 65 yaş arasındaki herkes saç ekimi yaptırabilir. Yaş sınırı yoktur. Saç dökülmesi genetik olarak erken yaşta başlayabilir ve ileri yaşlara kadar devam edebilir. Saç dökülmesi yaşayan kişiler ne kadar erken önlem alırsa tedavi o kadar etkili olur. Androjenik (hormonal) saç dökülmesi erkeklerin yarısından fazlasında 50 yaşına gelmeden meydana gelir. Hatta bazıları saçlarını onlu yaşlarının sonlarında veya 20’li yaşların başında kaybetmeye başlar. Kadınlarda saç dökülmesi genellikle hamilelik sırasında veya 50 yaş civarında menopozun başlangıcında ortaya çıkar. Birçok farklı saç dökülmesi çaresini duymuş ve hatta bazılarını denemiş olabilirsiniz. Saç dökülmesine neden olan hormonları baskılayan ilaçlar, saç büyümesini destekleyen lazer cihazları ve kafa derisine uygulanabilen losyonlar vardır.

Ancak, hepsinin dezavantajları veya eksiklikleri vardır. Bazıları iktidarsızlık veya sperm sayısında azalma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilse de, bu ilaçların çoğu hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır veya sadece belirli yaş gruplarında kullanılabilir. Faydalarını görmek için birçoğunun en az birkaç ay kullanılması gerekir. Bütün bunlar bir yana, belki de bu çözümlerin en büyük dezavantajı, kullanmayı bıraktığınızda saç dökülmesinin geri dönecek olması ve gördüğünüz faydaların birkaç ay sonra kaybolmasıdır. Bu nedenle saç ekimi hangi yaşta yapılır, saç ekimi için ideal yaş kaçtır veya saç ekimi için yaş aralığı nedir sorularına cevap verirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekildedir. Saç ekimi genellikle 30 yaş altı kişilere önerilmez. Hızlı saç dökülmesi olan kişiler için önerilmez. Saçlarınız dökülme sürecindeyken ekim yaptırırsanız, birkaç yıl sonra eskiden saç olan ve şimdi dökülen bölgelerde kel alanlar oluşacaktır. Bu, açılan bölgelere yeniden nakil ve yeni maliyetler anlamına gelir.

Saç Ekimi Sonucu Ne Zaman Görülür?

Operasyon genellikle tek seferlik bir işlem olsa da, sürekli uygulanması gereken losyon ve ilaçların aksine ekilen saçlar hemen çıkmaz. Yeni saç çizginizin ana hatlarını hemen göreceksiniz, ancak gerçek bir büyüme görmeden önce birkaç ay beklemeniz gerekecek. Yeni saçınız, kendi saç köklerinizden başka bir yerde çıkan saçlardır, bu nedenle saç büyüme hızı, kendi saç büyüme hızınızla aynıdır. Tam sonuçların görülmesi 6 ay ile 1 sene arasındadır. Son olarak bazen ekim yapılan bölgeyi çevreleyen bölgelerde saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu, doğal saç dökülme oranındaki artışın bir sonucudur. Bu gibi durumlarda, ilaçlar veya topikal losyonlar gibi diğer saç dökülmesi tedavilerinin kullanılması tavsiye edilir. Saç dökülmesi ve nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için şimdi bizimle iletişime geçin. Beklentilerinizi karşılamak için doğru kararı vermenize yardımcı olabilmemiz için ücretsiz randevu alarak kişisel tercihlerinizi bize bildirebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Saç Nasıl Yıkanır?

Tedavi sonrası yıkanırken saç kökleriniz daha çok yenidir. Bu kökler saçınıza yeni eklendiği için tam olarak dirençli değildir. Bu aşamada yapılacak bir hata yeni köklerin yer değiştirmesine ve saçlı deride kalamamasına neden olacaktır. Operasyon tamamlandıktan sonra oluşan kabuklanmanın giderilmesi, saç köklerinden ayrılması ve yeni köklerin nefes alması için ilk yıkama çok önemlidir. Bu süreçte bir hata yaparsanız saç köklerine zarar verebilirsiniz. İlk yıkama operasyondan 3-4 gün sonradır. Bu nedenle ekim sonrası yıkama konusunda doktorunuzdan sizi bilgilendirmesini isteyin ve saç köklerine zarar vermemek için tavsiyelere uymaya çalışın.

Operasyon sonrası ilk saç yıkama için doktorunuzun belirttiği günü seçiniz. Saçınızın durumuna göre ekimden sonraki ilk saç yıkama 3. veya 4. günde yapılabilir. Saç ekimi sonrası saç derisi kabuklandığı için ekim yapılan bölgeye bol miktarda losyon sürülmelidir. Bu losyonlar hakkında doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz. Bu işlemde eller ve vücut için kullanılan yumuşak ve özel losyonlar tercih edilebilir. Losyonu uygularken, losyonu dökün ve yavaş hareketlerle uygulayın. Sertçe saça sürmekten kaçının. Saç derinizin losyonla tamamen kaplanmasını sağlamak için bolca uygulayın.

Bol miktarda losyon sürerseniz saç derisindeki kabukları yumuşatabilirsiniz. Losyonu uyguladıktan sonra 30 dakika bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Bu noktada suyun basınçlı olmadığından emin olun. Losyondan sonra şampuanı uygulamaya başlayabilirsiniz. Saç köklerinize zarar vermek istemiyorsanız, şampuanı elinizde köpürtün ve yavaşça saçınıza uygulayın. Bir süre bekledikten sonra artık ılık su ile baskı yapmadan saçınızı durulayabilirsiniz. Operasyon sonrası ilk yıkamada çok sıcak veya çok soğuk su saç köklerine zarar verebilir. Evde banyo yapıyorsanız, doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Ayrıca evde size yardımcı olacak birinin olması da faydalı olur.

Saç Ekimi Operasyonu Kaç Saat Sürer ve Konforlu Mudur?

Operasyon işlemi yaklaşık 6-8 saat sürer ve hasta hiç bir ağrı hissetmeden sakince operasyonun bitmesini bekler. Saç ekiminden sonra hastalar 10 gün sonra tamamen iyileşir, ekimden 1 yıl sonra saçlar istenilen görünümü kazanır.

Saç Ekimi Operasyonu Esnasında Ağrı veya Acı Hissedilir Mi?

Operasyon sırasında tıbbi lokal anestezik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunları diş hekimlerinin kullandıkları uyuşturucu iğneler gibi düşünebilirsiniz. Bu sebeple ağrılı herhangi bir süreç yaşanmaz.

Saç Ekimi Operasyonu İçin Kaç Gün Ayırmalıyım?

Saç ekiminde kararlıysanız doktorunuza kafanıza takılan tüm soruları sorduğunuzdan ve net cevaplar aldığınızdan emin olun. 7 gün önce sigara ve aspirin; 3 gün öncesinden kafein, yeşil çay ve alkolden kaçının. Ameliyat gününü en az 3 günlük bir dinlenme süresi ile birleştirin. Ameliyat günü mutlaka iyi bir kahvaltı yapın. Gündüz çalışıyorsanız hafif bir menü seçin. Düğmeli bir gömlek veya fermuarlı bir sweatshirt giydiğinizden emin olun. Boğazlı kazakları ve başınızın üzerinden çekmeniz gereken kıyafetleri tercih etmeyin. Bu saç köklerine zarar verebilir. Size ayrılan saatte klinikte olduğunuzdan emin olun.

Saç Ekim Kaç Yıl Dayanır?

İşlem daha önce belirttiğimiz gibi kişinin dökülmeye dayanıklı ense bölgesinde bulunan saç telleri toplanarak kel alanlara ekilmektedir. Bu teller dökülmeye dayanıklı oldukları için genellikle yaşam sonuna kadar dökülmeden kalmaktadır. Saç ekimi işlemi sonucu için de durum aynıdır. Detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Saç Ekimi Yaptıranların Yorumları

Benim adım Yasin. 32 yaşındayım İstanbul’da yaşıyorum. Saçlarımın dökülmesinden son derece mutsuzdum. Özgüvenimi etkiliyordu ve özellikle bayanlarla olan ilişkilerimde eksikliğini fazlası ile hissediyordum. Uzun süre tedavi konusunu araştırdım ve geçtiğimiz yıl bu kliniğe başvurdum. Hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biriydi çok teşekkür ederim.

Adım Harun 30 yaşındayım. Ergenliğe adım attığım zamandan beri saçlarımda dökülmeler vardı. Her geçen yıl önlerde açılmalar arttı. 2 sene önce kliniğinize başvurmakla çok doğru bir adım attım. Yapılan tedavi neticesinde resmen 10 yıl gençleştim. Teşekkür ederim.

Ben Ahmet 41 yaşındayım. Son yıllarda aynaya bakmaktan kaçıyordum. 2018 yılı civarında saç ekimi operasyonu yaptırmaya karar verdim. Konu hakkında bilgisiz olduğum için sağlıkçı bir arkadaşım size yönlendirdi. Sonuçlardan çok memnunum. İyi ki varsınız emeğinize sağlık.

Uzun yıllardır saç dökülmesi sorunu yaşıyordum. Artık buna dur demenin zamanı gelmişti. Çok araştırdım konu hakkında ki her detaya dikkat ettim. Sınırlı bütçem olduğu için harcadığım paraya değecek bir sonuç almam lazımdı. Size başvurmakla en doğru kararı vermişim sonuçlar mükemmel. Yeniden gençleştim çok teşekkür ederim.

Kellik sorunu yaşayan her erkek gibi bir gün saç ektirmek benimde hayalimdi. Yurt dışında yaşayan bir arkadaşım daha önce bu klinikte saç ekimi yaptırmıştı ve sonuçlardan çok memnundu. Onun tavsiyesiyle bende ektirmeye karar verdim. Sonuçlar tek kelime ile muhteşem ve şimdi aynı sorunu yaşayan herkese tavsiye ediyorum.

Saç Ekimi Fiyatları 2022

Saç dökülmesi problemlerinin tüm dünyada yaygın olarak artması nedeniyle operasyon için başvuranların sayısı her geçen gün artmaktadır. Tün bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak için, her biri kelliği etkin bir şekilde tedavi eden pek çok karmaşık yöntem geliştirilmiştir. Elbette her ekim yönteminin fiyatı farklıdır. Bu farklılıkların nedeni, kliniğin sunduğu ekipman, sarf edilen malzemeler ve diğer hizmetler tarafından belirlenir. Öte yandan Türkiye’deki klinikler ve doktorlar kozmetik ekim için farklı fiyatlar açıklamaktadır. Bu merkezlerin her birinin, her bireye sunduğu hizmet ve avantajlara göre farklı oranları vardır. Doğal tedavi maliyetinde belirleyici faktörlerden biri de doktorun seçtiği yöntemdir. Dünya genelinde saç ekiminde insanların ihtiyaçlarına göre seçilen çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Dünyada en yaygın fiyatlandırma şekli olan greft başına fiyat bugün Türkiye’de pek yaygın değildir. Operasyon fiyatları genellikle operasyon başına paket fiyatlar olarak sunulmaktadır. Bu fiyatlar paket detaylarına ve verilen hizmetlerin kalitesine göre klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Bu, bir hasta için ideal bir seçim ise, o zaman pazar araştırması yapmalı ve uygun fiyatlara en detaylı ve kaliteli hizmet paketi seçilmelidir. Fiyat ortalamanın önemli ölçüde altında veya üstündeyse, konuya temkinli yaklaşmak daha iyidir.